Stomia jest
chirurgicznie wytworzonym połączeniem części jelita z powierzchnią
ciała. Konieczność przeprowadzenia operacji jej wyłonienia może być
spowodowana wieloma czynnikami, które szczegółowo powinien wyjaśnić
lekarz prowadzący oraz pielęgniarka.
Najczęściej
jest konsekwencją występowania nowotworu jelita grubego, chorób
zapalnych, polipowatości jelita grubego czy choroby
Leśniowskiego-Crohna. W przypadku nieprawidłowej pracy narządu chirurg
wycina chory fragment i tworzy nową drogę wypróżniania znajdującą się na
ścianie brzucha. Od tego momentu wypróżnianie oraz wydalanie gazów
odbywa się przez wyłonioną stomię. Ze względu na pominięcie zwieracza
zamykającego ujście jelita, nie ma możliwości kontroli wypróżnień i
wydalania gazów dlatego pacjent korzystać musi ze specjalnego worka
stomijnego.
Występują trzy typy stomii w zależności od zmian chorobowych, które spowodowały jej wyłonienie:
1) Ileostomia
– tworzy się ją, gdy konieczne jest usunięcie całego jelita grubego.
Wyłania się ją, wykorzystując do tego część jelita cienkiego, po prawej
stronie brzucha.
2) Kolostomia
– tworzona jest wtedy, gdy konieczne jest usunięcie części jelita
grubego i/lub odbytnicy. W trakcie operacji jelito grube zostaje
wyłonione na powierzchnię brzucha, by utworzyć z niego stomię. Końcowa
kolostomia może być czasowa, gdy na przykład przywrócenie ciągłości
jelita grubego w trakcie jednego zabiegu chirurgicznego, jest
niebezpieczne dla pacjenta.
3) Urostomia
– operacja wyłonienia urostomii prowadzi do utworzenia nowej drogi
oddawania moczu z pominięciem pęcherza moczowego. Konieczność
przeprowadzenia zabiegu w większości przypadków wynika z usunięcia
pęcherza moczowego w wyniku choroby lub jego uszkodzenia. W czasie
operacji, chirurg wszczepia moczowody do wyizolowanego odcinka jelita.
Jego jeden koniec zostaje zaszyty, a drugi wprowadzony na powierzchnię
brzucha gdzie zostaje utworzona stomia. Zwykle znajduje się po prawej
stronie ciała.
Pobierz poradnik: Urostomia – co powinieneś wiedzieć przed i po operacji wyłonienia stomii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz